KUNO Engraving - Hout laten graveren

Wat is lasergraveren? Hier vind je een volledige uitleg.

Lasergraveren is een veelgebruikte manier van houtbewerking. Maar wat is het precies? Hier lees je er alles over!

Wat is laser graveren eigenlijk?

Laser graveren is een fascinerende techniek die de wereld van ambacht en industrie in de afgelopen decennia heeft veroverd. Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van geconcentreerde laserstralen om materialen te graveren, markeren of snijden. Maar wat is lasergraveren?

Table of Contents

De geschiedenis van lasergraveren

De oorsprong van lasergraveren gaat terug tot de ontwikkeling van de laser zelf in de jaren 60. Echter, het gebruik ervan voor graveren begon pas serieus terrein te winnen in de jaren 90. Wat ooit een exclusieve technologie was voor wetenschappelijke experimenten, is nu een populaire en toegankelijke methode voor houtbewerking. Lasergraveren heeft zich geëvolueerd van een experimentele niche tot een onmisbare schakel in de wereld van ambacht en industrie.

Hoe werkt een laser graveermachine?

Een lasergraveermachine is een geavanceerd stuk gereedschap dat met behulp van laserstralen materialen kan bewerken. De machine maakt gebruik van verschillende soorten lasers, waaronder de CO2-laser en de Diode-laser. Deze lasers hebben verschillende eigenschappen en worden toegepast afhankelijk van het doel.

Een opmerkelijke eigenschap van laser graveren is de CNC (Computer Numerical Control) functionaliteit. Dit betekent dat de machine zeer gedetailleerde gravures kan maken op basis van digitale ontwerpen. Het proces is gestandaardiseerd en geautomatiseerd, waardoor herhaalbaarheid en precisie gegarandeerd zijn.

Naast hout kunnen lasergraveermachines ook op metaal, sommige kunststoffen, papier en karton graveren. Het vermogen van de laser om te ‘branden’ in hout is een intrigerend proces waarbij de laserstraal gecontroleerd energie afgeeft om het gewenste ontwerp te creëren.

Wat wordt er gemaakt met een laser graveermachine?

De mogelijkheden van een lasergraveermachine zijn vrijwel eindeloos. In de wereld van houtbewerking kan het worden gebruikt om prachtige gravures te maken op diverse items zoals snijplanken, wanddecoraties en onderzetters. Maar de veelzijdigheid reikt verder dan hout. Op metaal en kunststof kunnen complexe ontwerpen en markeringen worden aangebracht, waardoor de technologie in de industriële sector van onschatbare waarde is. Ook papier en karton kunnen worden gegraveerd, wat een wereld opent voor gedetailleerde drukwerkillustraties. Deze machines kunnen niet alleen individuele items produceren, maar ook grootschalige productie en het bewerken van grote oppervlakten aan.

Conclusie

In deze verkenning van laser graveren hebben we de essentie van deze opmerkelijke technologie ontrafeld. Van zijn bescheiden begin in de jaren 60 tot zijn huidige status als een veelzijdig en krachtig gereedschap in ambacht en industrie, heeft lasergraveren een opmerkelijke reis doorgemaakt.

We hebben de geschiedenis belicht, de werking van een lasergraveermachine uitgelegd, en ontdekt wat er allemaal mogelijk is met deze geavanceerde technologie. Van de creatie van verfijnde houtgravures tot het markeren van metalen onderdelen in de industrie, lasergraveren heeft een breed scala aan toepassingen.

Kortom, laser graveren is niet alleen een techniek; het is een kunstvorm en een industrieel gereedschap dat de grenzen van creativiteit en productiviteit verlegt. Met zijn vermogen om gedetailleerde en consistente resultaten te leveren, blijft lasergraveren een boeiende en onmisbare kracht in de wereld van ontwerp en productie.

Uw Ontwerp is succevol ontvangen!

Voeg uw product toe aan de winkelwagen